Loading..
25. 09. 2017

Kdo je Ana?

Kdo je Ana?
Simpatična Goričanka je na smuči stopila pod okriljem očeta in je namesto frizerka, o čemer je sanjarila kot deklica, postala smučarka. Študentka matematike in fizike na Pedagoški fakulteti tekmuje v svetovnem pokalu alpskega smučanja, svoj najboljši uspeh do zdaj pa je dosegla januarja letos na Zlati lisici, ko je bila sedma. Nasmejana Ana Bucik tekmuje iz ljubezni do športa in je prepričana, da lahko doseže še več. Od septembra jo pri tem podpira tudi Lisca.

Kdaj ste začeli smučati in kako je smučanje preraslo v nekaj več kot le konjiček?
Na smuči sem prvič stopila pri treh letih, na smučišču Lokve blizu Nove Gorice. Na smučanju sem se od vedno zabavala in ker sta imela oba starša rada ta šport, sem kot otrok veliko koncev tedna in vse zimske počitnice preživela na snegu. Pri šestih letih sem vstopila v Smučarski klub Gorica, katerega članica sem še zdaj. Treningi in tekme so bili na sporedu samo konec tedna, resneje pa sem začela trenirati nekako pri 12 letih.

Kako pravzaprav poteka običajen dan športnice smučarke?
Budilka navadno zvoni zelo zgodaj. Najprej sta na vrsti jutranje raztezanje in zajtrk, nato pa odhod na smučišče, na katerem ostanemo nekaj ur. Po treningu kosilo in počitek. Popoldne so na vrsti kondicijski trening, videoanaliza in sestanek ekipe. Dan končamo z večerjo in se kmalu odpravimo spat, da si naberemo energijo za naslednji dan.
AnaBucik
V svetovnem pokalu nastopate že nekaj let, a se vaša pot pravzaprav ravno dobro začenja. Na tekmah pa se srečujete tudi z drugimi smučarkami, nekatere med njimi so prave zvezdnice. Kakšni so vzdušje in odnosi med vami? Je v zakulisju občutiti pridih zvezdništva ali ste na vrhu hriba vse enake?
S Slovenkami in tudi smučarkami iz drugih ekip se zelo dobro razumemo. Družimo se tudi po tekmah in se skupaj veliko smejimo. Ko pa stopimo na start, tekmujemo vsaka zase. Takrat je občutiti zbranost in osredotočenost vsake ekipe in tekmovalke posebej.

Vam je katera tekma ali kraj ostal posebej v spominu?
V posebno lepem spominu mi je letos ostala tekma v Mariboru. Vzdušje je bilo enkratno in občutka, ko sem v drugem teku prevzela vodstvo v cilju, sploh ne znam opisati. Še zdaj sem samo ob misli na to tekmo polna lepih občutkov.

Pozimi je tekma skoraj vsak teden v drugem kraju. Kako usklajujete vsa ta potovanja, se vmes sploh lahko vrnete domov?
Med zimo se domov vračamo le za dan ali dva. Takrat poskušam dati svoje misli »na off« in se resetirati pred novo tekmo.
AnaBucik
In kaj je tisto, brez česar ne morete na poti? Kaj oz. kdo vedno potuje z vami?

Vedno imam na sebi verižico, ki so mi jo kupili starši, ko sem prvič osvojila točke svetovnega pokala. Prinaša mi srečo, zato brez nje ne grem nikamor. In pa blokec z načrti in seznami.

Imate kakšen poseben obred pred tekmo ali po njej?
Na startu imam svoj ritual. Vedno se na podoben način ogrejem in nato nekajkrat v mislih odpeljem progo. Tik preden se poženem iz startne hišice, pa s pestmi udarim skupaj in sama sebi zaželim srečo.

Ste od nekdaj vedeli, da se boste s smučanjem ukvarjali profesionalno? Kaj je tisto, zaradi česar vztrajate pri tem športu? In kaj je tisto, kar vas najbolj moti?
Smučati sem začela iz veselja do tega športa, to, da se z njim ukvarjam profesionalno, pa je prišlo zelo nepričakovano. Sem pa vesela, da je tako, in v tem uživam! Prav ljubezen do športa je tisto, zaradi česar vztrajam. In pa seveda vsi občutki, ki jih kot športnik dobiš le, ko tekmuješ. Ne maram pa mraza in neudobnih pancerjev.

Kaj pa navijači? Imate svojo navijaško skupino? Sploh opazite navijanje, ko brzite po beli strmini?
Imam zelo zveste navijače iz domačega smučarskega kluba in pa ogromno prijateljev, ki večkrat pridejo navijat. Navijanja nikoli ne opazim, ga pa občutim. Oni so tisto, kar me še hitreje vleče po hribu navzdol.

Poleg smučanja ste tudi študentka. Kdaj vam uspe sesti v študijske klopi?
Pri meni študij čez zimo počiva. Na vrsto pride spomladi, ko se smučarska sezona umirja. Takrat poskušam opraviti čim več zamujenih obveznih vaj in izpitov.Kako pa usklajujete smučanje z družino in prijatelji?
Ko sem doma, poskušam čim več časa preživeti s fantom, družino in prijatelji. Večkrat mi je žal, da ni več časa za druženje. Je pa vse veliko laže, saj me vsi zelo podpirajo in razumejo, da je moj urnik precej nor.

Sploh imate prosti čas in počitnice? Kako ju preživljate?
Čas za počitnice je po sezoni. Takrat navadno s fantom za teden dni nekam pobegneva. Počitnice začnem načrtovati že zelo zgodaj, da se jih lahko nato nekaj časa veselim.

In kdo je Ana, kadar ni smučarka?
Sem dekle z ogromno energije. Večino časa se smejim … zelo rada sem v družbi prijateljev in nikoli brez načrtov. Poskušam uživati v vsem, kar počnem.