Loading..
For shipping to United States, please visit our Lisca English store.
5. 06. 2017

Pomežik soncu

Sonce je od nekdaj obvladovalo civilizacije in osmišljalo njihovo življenje. Verjetno pa se sončni junaki in bogovi že nekaj let posmihajo zablodam priporočil o tveganju izpostavljanju soncu.

 

PAMETNO SONČENJE

Iz statistik je razvidno, da kar 70 odstotkov ljudi trpi zaradi pomanjkanja vitamina D. Ob depresivnih stanjih, hormonskih motnjah, bronhitisih, osteoporozi, kariesu in številnih boleznih boste pri svojem zdravniku težko našli recept/priporočilo glede sonca. Zato ga vzemimo v svoje roke in se naučimo, kako se mu pravilno izpostavljati. Tudi priprava od znotraj oz. pravilna prehrana bo ublažila veliko neljubih simptomov, ki jih sicer neupravičeno pripisujemo soncu. Telo se zna z njim spopadati povsem samostojno, če ima na voljo dovolj vitaminov in antioksidantov. Živa hrana z malo ogljikovimi hidrati zavaruje telo, da niti ne pordeči.
 

SONČNI MENI

Visoki faktorji komercialnih zaščit so polni toksičnih substanc, predvsem pa blokirajo absorpcijo vitamina D. Rešitev je torej v naravni oz. mineralni zaščiti. To je še kako pomembno za nosečke, otročke in vse, ki se imate radi. In še nekaj morate vedeti o zaščitnem faktorju. Višji zaščitni faktor ne pomeni, da nas bo krema močneje varovala pred sončnimi žarki, ampak pove, koliko časa smo lahko izpostavljeni soncu. Zaščitni faktor 5 na primer pomeni, da smo lahko na soncu petkrat dlje, kot če zaščitnega faktorja ne bi uporabili. Zmernost in priprava sta torej ključa do lepega videza.

 

PRIPRAVA MACERATA ZA SONČENJE

Rdeče korenje, orehi v lupini in olivno olje so sestavine za domači namok. Namakanje rastlinskih delov v olje je proces maceracije, ki odlično zaščiti kožo s faktorjem pet. Ker začenjam svoje sončenje že veliko prej, kot zelenijo orehi, hranim to olje za drugo leto v hladilniku. Koža je negovana z betakarotenom zaradi vsebnosti korenja.  

 

  • 30 zelenih orehov
  • 4 korenčki
  • pol litra olivnega olja
     

1. Orehe razrežemo na četrtine in jih postavimo v stekleni kozarec. 
2. Korenje naribamo in z njim zapolnimo kozarec. 
3. Zalijemo z olivnim oljem. 
4. Kozarec zavijemo v aluminijasto folijo in ga postavimo za 30 dni 
5. Precedimo in skladiščimo v temnem prostoru.

  
   

 

PREPROST RECEPT ZA MINERALNO KREMO ZA SONČENJE S FAKTORJEM 18–20

  • 4o g kokosovega olja
  • 40 g karitejevega masla
  • 10 g čebeljega voska
  • 10 g cinkovega oksida
  • žlička eteričnega olja (kokos/vanilja/sivka)

 

Vosek in olja damo v stekleno posodico in jih segrevamo v vodni kopeli. Ko se sestavine utekočinijo, posodico odstavimo od grelne površine. Za tem umešamo cinkov oksid in dišave. Zaradi grudic je bolje, da uporabimo ročni mikser oz. palični mešalnik. Kremo vlijemo v lončke in ohladimo.

 

NASVETI

Namesto karitejevega masla lahko uporabimo kakavovo maslo s prečudovitim vonjem. V kremo lahko vmešamo tudi žličko E-vitamina, ki ji daje stabilizacijo in je odličen proti staranju. Priporočamo, da za kreme za sončenje ne uporabljate citrusnih dišav, kremo pa je treba porabiti v šestih mesecih. Krema za sončenje ni vodoodporna, zato jo nanesite po kopanju ali znojenju. Ustvarila bo mehansko zaščito, ne kemijske, zato je primerna za vse tipe kože.

   

MINERALNA ZAŠČITA

Veliko olj vsebuje naravno zaščito s faktorjem od 2 do 6. Mednje spadajo sezamovo, avokadovo, kokosovo, konopljino oz. sojino olje. Pri tem govorimo izključno o hladno stiskanih oljih. Višji zaščitni faktor ima karitejevo maslo in olje pšeničnih kalčkov (okoli 20!), za olje malinovih semen pa pravijo, da se spogleduje celo z zaščito več kot 30. Številna olja tudi niso termostabilna, zato niso uporabna.

   

AJS, PEČE

Grilanje je torej prepovedano. Včasih pa se vendarle zgodi, da je bilo sonca preveč. Takrat posežemo po ognjičevem oz. še bolje šentjanževem mazilu, gelu aloe vere, jogurtu ... Morda še ne veste za posebnost sivkinega olja. Je edinstveno za v torbico, saj ga lahko nanašamo neposredno na rane, opekline, ožganine, preležarnine in pike. Sposobno je regenerirati kožo, zato ga lahko vmešamo tudi v negovalna olja za po sončenju oz. kopanju.