Loading..
For shipping to United States, please visit our Lisca English store.
18. 10. 2019

Samopregledovanje dojk

 

Priznajte si, da ste včasih kar malce lene. Kolikokrat so vas že opozorili, kako pomembno je mesečno samopregledovanje dojk? In kolikokrat ste si rekle, da boste v tem mesecu res začele, potem pa ste na to povsem pozabile? Pa vendar je prav, da bi samopregledovanje dojk, ki pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk, prešlo v navado – nekako tako kot umivanje zob. Prav je samopregledovanje začeti že v mladosti in to nadaljevati vsak sedmi do deseti dan po začetku menstruacije do menopavze, nato pa na izbrani dan v mesecu. Za osvežitev spomina si oglejte, kako si je treba pravilno pregledati dojke.


Samopregled prsi
1. Stopite pred ogledalo in si dobro oglejte dojke ter se prepričajte, da na njih ni opaznih sprememb – rdečine, otekline, ugreznjene kože ali bradavice, izcedka iz dojke … Potem sklenite roke za glavo in spet preverite, ali opazite kakšne spremembe.


Samopregled prsi
2. Dvignite desno roko, levo dlan pa položite na desno dojko. Iztegnite prste, jih stisnite skupaj in s krožnimi gibi pretipajte celotno dojko tako, da začnete na zunanjem obodu dojke in se z roko premikate proti bradavici. To boste najlaže storili namiljeni pod prho, ko bo dlan gladko drsela po koži.


Samopregled prsi

3. Nagnite se naprej in podprite desno dojko z desno roko. Z nežnimi krožnimi gibi leve roke rahlo pritiskajte na dojko.


Samopregled prsi
4. Nagnite se naprej in spustite levo roko. S stisnjenimi prsti desne roke pretipajte levo pazduho, nato ponovite pregled še z razprtimi prsti.

Celoten postopek ponovite še za drugo dojko.


Pri samopregledovanju dojk bodite pozorni na spremembe v velikosti, obliki ali barvi kože, morebitne zatrdline, pa tudi na spremembe bradavice – njeno uvlečenost, izcedek, spremembe velikosti in podobno. Pri prvem pregledovanju spoznajte dojki, ugotovili boste, da se razlikujeta po velikosti in obliki in tudi zatrdline v njih so pogoste. Zato je pomembno, da ste pri nadaljnjem mesečnem pregledovanju pozorni predvsem na spremembe.

Dobro pregledati in pretipati je treba obe dojki, pri morebitnih spremembah pa se posvetujte z zdravnikom..