Loading..
For shipping to United States, please visit our Lisca English store.

VZDRŽEVANJE PERILA

Vsaka ženska bo s perilom toliko bolj zadovoljna, kolikor dlje bo trajala njegova lepota. Da bi ohranjalo obliko, barvo, elastičnost in druge lastnosti, je pomembno uporabnice opozoriti na pravilno nego perila. Na všivnih etiketah vsakega modela so oznake za nego in vzdrževanje, ki pa jih žal mnoge ženske ne poznajo ali pa jih pri pranju ne upoštevajo.
Preverite simbole za vzdrževanje na etiketi izdelka.
Svetujemo:

- Perilo, še posebej tisto, ki ima všite opore, bi morali praviloma prati ročno.
Sodoben način življenja in pomanjkanje časa silita potrošnice, da večino kosov perila in ostalih oblačil perejo v pralnem stroju. Da bi vseeno ohranili kose perila lepe, jih peremo v posebni mrežasti pralni vrečki, ki med pranjem ščiti obliko in izgled perila.

- Pri artiklih s penastimi košaricami je pomembno, da le teh preveč ne mečkamo, zvijamo, ožemamo, ker s tem deformiramo obliko penaste košarice.
Zelo pomembno je, da pralni stroj ni preveč poln, predvsem kadar peremo nedrčke s penastimi košaricami. Teža ostalega perila jih namreč lahko zmečka. Ko vzamemo nedrček iz pralnega stroja, je prav tako pomembno, da poravnamo košarice, preden ga začnemo sušiti.- Bele kose perila peremo z univerzalnim pralnim sredstvom, za barvaste modele pa uporabljamo prašek za občutljivo perilo.
Pri pranju perila ne uporabljamo mehčalca, ker zmanjšuje trdnost vlaken in poveča možnost, da se perilo sčasoma raztegne. Prav tako dodatki mehčalca zapolnijo fine pore med vlakni, zato pletenina vlage ne prevaja več tako učinkovito kot na začetku.

- Vas je strah, da se bo vaše perilo obarvalo?
Temu se lahko izognete tako, da belega oziroma svetlega perila nikoli ne perete z oblačili drugih barv. Temno perilo pa pogosto vsebuje več barvil, zato je priporočljivo, da ga prvič perete ročno in tako odstranite odvečno barvo.- Nobenega perila ne peremo na najvišji temperaturi (90 °C)!
Sodobni materiali in pralna sredstva omogočajo ustrezno čistočo že na nižjih temperaturah.

- Po pranju perilo obesimo, a ga nikoli ne sušimo na soncu.
Izpostavljenost neposrednim sončnim žarkom lahko povzroči, da perilo porumeni. Razen tega pa je sušenje na zraku za obstojnost perila vedno boljše kot sušenje v sušilnem stroju. Po sušenju pri večini modelov likanje ni potrebno niti priporočljivo.

V pomoč pri vzdrževanju so tudi znaki za vzdrževanje, ki so navedeni na všivnih etiketah izdelkov. Simbole za vzdrževanje preverite tukaj.