Vzdrževanje

Vzdrževanje perila

Vsaka ženska bo s perilom toliko bolj zadovoljna, kolikor dlje bo trajala njegova lepota. Da bi ohranjalo obliko, barvo, elastičnost in druge lastnosti, je pomembno uporabnice opozoriti na pravilno nego perila. Na všivnih etiketah vsakega modela so oznake za nego in vzdrževanje, ki pa jih žal mnoge ženske ne poznajo ali pa jih pri pranju ne upoštevajo.

Preverite simbole za vzdrževanje na etiketi izdelka.

Svetujemo

 • Perilo, še posebej tisto, ki ima všite opore, bi morali praviloma prati ročno.
  Sodoben način življenja in pomanjkanje časa silita potrošnice, da večino kosov perila in ostalih oblačil perejo v pralnem stroju. Da bi vseeno ohranili kose perila lepe, jih peremo v posebni mrežasti pralni vrečki, ki med pranjem ščiti obliko in izgled perila.
 • Pri artiklih s penastimi košaricami je pomembno, da le teh preveč ne mečkamo, zvijamo, ožemamo, ker s tem deformiramo obliko penaste košarice.
  Zelo pomembno je, da pralni stroj ni preveč poln, predvsem kadar peremo nedrčke s penastimi košaricami. Teža ostalega perila jih namreč lahko zmečka. Ko vzamemo nedrček iz pralnega stroja, je prav tako pomembno, da poravnamo košarice, preden ga začnemo sušiti.
 • Bele kose perila peremo z univerzalnim pralnim sredstvom, za barvaste modele pa uporabljamo prašek za občutljivo perilo.
  Pri pranju perila ne uporabljamo mehčalca, ker zmanjšuje trdnost vlaken in poveča možnost, da se perilo sčasoma raztegne. Prav tako dodatki mehčalca zapolnijo fine pore med vlakni, zato pletenina vlage ne prevaja več tako učinkovito kot na začetku.
 • Vas je strah, da se bo vaše perilo obarvalo?
  Temu se lahko izognete tako, da belega oziroma svetlega perila nikoli ne perete z oblačili drugih barv. Temno perilo pa pogosto vsebuje več barvil, zato je priporočljivo, da ga prvič perete ročno in tako odstranite odvečno barvo.
 • Nobenega perila ne peremo na najvišji temperaturi (90 °C)!
  Sodobni materiali in pralna sredstva omogočajo ustrezno čistočo že na nižjih temperaturah.
 • Po pranju perilo obesimo, a ga nikoli ne sušimo na soncu.
  Izpostavljenost neposrednim sončnim žarkom lahko povzroči, da perilo porumeni. Razen tega pa je sušenje na zraku za obstojnost perila vedno boljše kot sušenje v sušilnem stroju. Po sušenju pri večini modelov likanje ni potrebno niti priporočljivo.

V pomoč pri vzdrževanju so tudi znaki za vzdrževanje, ki so navedeni na všivnih etiketah izdelkov. Simbole za vzdrževanje preverite tukaj.

Vzdrževanje kopalk

Kreme za sončenje, morska in klorirana voda v bazenih lahko vsaka zase, še bolj pa v kombinaciji in pod vplivom sonca in toplote, poškodujejo kopalke, predvsem gumi elastiko in elastomer v materialu. Upoštevati je potrebno navodila za nego in vzdrževanje, saj tako podaljšamo življenjsko dobo izdelka.

Svetujemo

 • Perite ročno, predno kopalke shranite, pa je priporočljivo pranje v pralnem stroju na 30° z blagim pralnim sredstvom in z dobrim spiranjem, da se odstranijo ostanki krem, olj, morske in klorirane vode iz kopalk, saj le-ti uničujejo fina, elastomerna vlakna in posledica je lahko razpad le-teh. 
 • Mokrih kopalk ne zlagajte, dokler se popolnoma ne posušijo. 
 • Kopalke shranjujte na zračnem prostoru in ne v plastičnih vrečkah. 
 • Trde in penaste košarice perite tako, da jih ne mečkate. 
 • Suhe zložite eno v drugo, da ohranijo lepo, prvotno obliko. 
 • Žareče barve običajno pod vplivom sončnih žarkov izgubljajo svojo intenzivnost. 
 • Zlat in laké pretisk lahko sčasoma izgubita svoj prvoten lesk. Perite nežno z veliko vode. 
 • Maščobe (olja, kreme za sončenje, znoj) poškodujejo elastomer, zato nujno upoštevajte navodila za vzdrževanje.

Vstopi v svet perila in kopalk

Naj ti zaupamo skrivnost.

Ob prvi prijavi na naše e-novice prejmeš kupon s popustom za 10%, ki ga lahko unovčiš ob nakupu v spletni trgovini.

S prijavo nam dovoliš, da ti pošiljamo tedenske e-novice, s  katerimi ostaneš na tekočem z novostmi in akcijami.  Brez skrbi, tvoje osebne podatke hranimo na varnem. Kadarkoli pa se lahko tudi odjaviš.

 

Tvoja Lisca

Vstopi v svet perila in kopalk

Naj ti zaupamo skrivnost.

Ob prvi prijavi na naše e-novice prejmeš kupon s popustom za 10%, ki ga lahko unovčiš ob nakupu v spletni trgovini.

S prijavo nam dovoliš, da ti pošiljamo tedenske e-novice, s  katerimi ostaneš na tekočem z novostmi in akcijami.  Brez skrbi, tvoje osebne podatke hranimo na varnem. Kadarkoli pa se lahko tudi odjaviš.

 

Tvoja Lisca

PRIJAVA NA E-NOVICE
© 2023 Lisca d.o.o. Vse pravice pridržane.