Ko spregovori perilo by Mileva Pavlović

Ko spregovori perilo by Mileva Pavlović
25. oktober 2020

»Menim, da je najboljša metoda preučevanja človeškega značaja interpretacija intimnega spodnjega perila njegovega uporabnika. Nič ne govori tako živo, intenzivno in odločno o biti človeka, njegovem okusu in navadah kakor spodnjice, majice, modrčki in haljice.«

Naj grem po vrsti, po generacijah oziroma obdobjih, ki sem jim bila priča, saj ne želim soliti pameti o tistem, pri čemer nisem bila prisotna.

V večnem spominu mi bo ostala moja babica, oblečena v groba, ročno tkana krila, pod katerimi je nosila ogromne hlače, ki se šopiri po dvorišču, obkrožena s petelini in kokošmi, jih kliče in hrani. Njene spodnjice so v vsej svoji velikosti in 'poštirkanosti' grobega materiala nakazovale avtoriteto, a tudi težko življenje, kakršnega je živela.

Tudi dedek je nosil dolge, ročno tkane spodnje hlače, v pasu zavezane z vrvico, ki so me vedno spominjale na močne, težke značaje ljudi z vasi, ki so malo govorili, a veliko garali.

Moja mami se je že zgledovala po sodobnejšem svetu.  Po vzoru mestnih dam je kupovala modrčke koničastega kroja, v katerih pa je vedno, zaradi svojih nekaj kilogramov preveč, izgledala nekoliko groteskno. A kljub modrčkom, ki so jo stiskali in ji niso pustili dihati, je oblačila še steznike (Kim Kardashian prisega nanje) in bodije, ki lepo oblikujejo postavo in prikrijejo nepravilnosti, jo naredijo lepo in privlačno gospo s seksi oblinami.

Oče pa je bil zelo čeden možakar in je nosil perilo, za katerega je skrbela moja ljubosumna mama. Tako je vedno nosil drugorazredne bombažne modele, kupljene s popusti, ki so izgledali sprano.

Mama je verjetno mislila, da bo s tem odgnala vse druge frajle. In taktika se je izkazala za odlično. Namreč vsaka ženska, ki kandidira za ljubico, sanja o popolnem telesu in popolnem spodnjem perilu svojega moškega. Moj oče bi na tem izpitu glede spodnjic padel, a verjetno je igral na karto čistoče in na trenutke po slačenju spodnjic, ampak – to je že neka druga zgodba.

»Moje odraščanje zaznamuje trenutek, ko sem odvrnila nošenje bombažnih spodnjic s spranimi zajčki in medvedki in pokazala jasno pripravljenost, da moje prebujene prsi namestim v prvi modrček, ki mi bo oblikoval postavo.«

Opazovala sem starejšo sestro, ki je že kar nekaj časa polnila vrv za obešanje perila z modrčki in slip hlačkami, ki so plapolali na soncu in označevali teritorij ter s tem kazali, da tu živi zanosna najstnica z dobrim okusom.

»Če malo bolje pogledate obešala oziroma vrvi za obešanje perila, vam bo takoj jasno, kdo živi v tej hiši in kakšni so ti ljudje. Ker – perilo govori, govori zgodbe o svojih lastnikih.«

Pripoveduje vse – kako pogosto je oprano, govori o vonjih teles in pralnih praškov, pozna vse zgodbe o nošenju, uporabi. Kadar na vrvi zagledate razvlečene ogromne spodnjice ali zmečkane hlačke, obešene nemarno in brez nekega reda, vam takoj postane jasno, da jih nosi nekdo, ki mu ni mar za svoj videz, nekdo, ki mu perilo predstavlja le nek nepomemben kos, ki zagotovo ni deležen pogledov drugih. Obešala, na katerih luštno visijo hlačke in modrčki, zgledno obešeni in razvrščeni po barvah, pa pripovedujejo o svojih lastnikih, katerim spodnje perilo ustvarja in izpopolnjuje osebnostni značaj, ustvarja vzdušje.

No, tisto najbolj elegantno perilo, izdelano iz svile ali najboljšega bombaža, perilo znanih blagovnih znamk poveličuje svojega lastnika. Tisti, ki kupuje kakovostno »za spodaj«, ima odlike kakovosti tudi »navzven«. Lastnik teh filigransko prefinjenih oblačil ve, da perilo hrani skrivnosti in neizpovedane zgodbe. Kadar si privoščite kakovostno spodnje perilo in se ovijete še s prijetno haljico, ki prikliče vaša najbolj skrita hrepenenja in strast, potem si lahko dovolite tiho in počasno osvajanje vsakega, ki, tako kot vi, uživa v erotični igri perila, ki se samo nakazuje, ni pa vulgarno izpostavljeno.

Tisti, ki razume govor diskretne čipke in mehke haljice, ki odkriva kožo ter gležnje, tisti ve, kako zelo pomembno je to, kar nosimo pod vrhnjimi oblačili.

»V spodnjem perilu so skriti obrisi značaja, elegance in erotike. Telo si zasluži naše spoštovanje, ker nam samo tako lahko vrača nežnost in seksapil.«

In zato – obožujem Lisco, ker, tako kot jaz, ljubi moje telo, spoštuje in razume moj značaj in se prilagaja vsaki oblini, postavi in velikosti.

In če bi Lisca obstajala v prejšnjem veku, ko je bila moja babica še živa, bi bila lahko tudi ona gospa - tako na njivi kot doma. Zato sem v prodajalne Lisca popeljala svojo mamo, da bi tudi njeni estetiki dodala karakter in dostojanstvo.

No, to je pač zgodba o Lisci po moji meri …   

Mileva Pavlović
Filozof, doktorica znanosti, pisateljica, TV avtorica, medijski teoretik  

Foto: osebni arhiv Mileve Pavlović, perilo: Lisca Felicity

© 2023 Lisca d.o.o. Vse pravice pridržane.