Andreja: »Menopavza – daleč od kakšne pavze!«

Andreja: »Menopavza – daleč od kakšne pavze!«
09. december 2021

Andreja je v tistih letih, ko se nekateri morda ustrašijo živeti naprej. Ko si začnejo postavljati omejitve, ki naj bi jim jih postavljala leta. A zakaj le?

Z vami delimo njeno razmišljanje – morda se v njem najdete, morda pa vas navdihne; za takrat, ko boste v tem obdobju sami.

»Sem ženska, ki je v letošnji zlati jeseni dopolnila zlatih, že skoraj častitljivih 55 let. Torej prihajam še iz prejšnjega stoletja, kaj stoletja, tisočletja, ko so psi še glodali kosti in mačke pile mleko. Rodila sem se v letu ognjenega konja po kitajskem horoskopu in obdobju zodiakalnega znamenja škorpijona – bolj fatalno najbrž že ne bi moglo biti! In res, v življenju se mi pogosto dogajajo stvari, vredne drznih scenarijev. Mogoče v mojem poznejšem obdobju napišem knjigo, ampak ne še zdaj, dogaja se mi še vse preveč zanimivih stvari in res nimam časa. Sicer pa tudi moje življenje, tako kot življenje vsakogar, vije med različnimi vzponi in padci, po katerih pa je vedno treba iti pogumno naprej.

Moja družina je tipično slovenska družina: mož, dva otroka, pes in maček. In ker smo pri starejšem sinu komaj dobro izpluli iz pubertete, nas pri drugem šele čaka prava orgija pubertetniških hormonov. Tako, da res nimam časa, niti si ne morem privoščiti postarati se. V tem življenjskem obdobju naj bi se reka življenja že počasi začela umirjati, a vsi moji tesni akterji mi še vedno narekujejo pester tempo življenja.

Sem tudi ženska, ki se že resno spogleduje z obdobjem menopavze, ki ga sama poimenujem obdobje poznega poletja, nikakor pa še ne jeseni. Vsaka ženska, ki gre ali je šla skozi menopavzo, ve, kako zahtevno in nepredvidljivo je lahko to novo življenjsko obdobje. Že sami hormoni oziroma izguba le-teh znajo biti še kako nadležni. Še bolj subtilen pa je tisti del, ko ženska pričenja (ali vsaj misli tako) izgubljati lepoto, ženstvenost, gracioznost … In ja, odraz menopavze – skoraj povsod me spremlja pahljača zaradi vročinskih valov.

Povem še enkrat: nimam se časa postarati in tarnati nad menopavzo in nanjo ne gledam kot na slovo od ženstvenosti. Res je, telo ne uboga več tako, kot je včasih. Pri petdesetih pač ne moreš zahtevati od svojega telesa, da bo delovalo, kot je pri dvajsetih, in zavedati se je treba, da so edina stalnica v življenju spremembe, ki se jim je treba prilagoditi.

Zato sprejemam obdobje menopavze kot spremembo, ki prinaša obilo priložnosti, da se začnem bolj posvečati sebi in s kakovostnejšim življenjskim slogom ujamem pravi ritem življenja.

Za mojo fizično in psihično kondicijo skrbi moja psička labradorka Bučka, ki mi daje brezpogojno ljubezen, dobro družbo, zagotovljene dnevne pohode in poglede, ki so vredni čiščenja vsake dlake v stanovanju. Naš muc Štefuc pa je bolj moja čustvena blazinica.

Tudi v glavi si je treba dopovedati, da ni potrebno za vsako ceno iskati vojno ali dramo znotraj sebe. Tu zraven sodi še tisto nič kolikokrat slišano - življenje so preprosti in majhni užitki, ki nas spominjajo tudi na to, da si moramo veselje in radost pričarati kar sami. Ta leta so že leta, ko postaja človek bolj moder – pravijo. Zato vse manjkrat obsojam, sodim, tarnam, negodujem in čedalje večkrat prisluhnem, sočustvujem, se zahvalim, nasmejem, saj se zavedam, da vsakdo vleče za seboj svoj mali privatni pekel.

Zdaj pa še k zadnji temi, ki sploh ni zadnja po pomembnosti v našem obdobju - seksualnemu življenju. Že res, da želja po ljubljenju ni več tako radoživa. A če sta s partnerjem kompatibilna in dopolnjujoča ter s kančkom domišljije, večerni izplen dobrega ljubljenja ne bi smel izostati. Že od nekdaj je veljalo, da si želijo moški kruha in iger (takšnih in drugačnih), ženske pa romance in dvorjenja. Lahko rečete, da sem staromodna, ampak saj prihajam iz prejšnjega tisočletja in mi to že pritiče.

Ženske bomo v obdobju menopavze zadovoljne in samozavestne le, če se bomo počutile ljubljene, lepe in privlačne ter še vedno seksi, za kar pa smo poklicane me same in predvsem naši partnerji.

Zato prisegam na ljubezen in humor, ki sta za dušo to, kar sta srce in pljuča za telo! Menopavza – daleč od kakšne pavze!

Modre ženske v tej dobi življenja dobro vemo, da če si same ne bomo pozitivno začinile svojega življenja, kdo nam ga potem bo?! Razen Lisce, mogoče?«

#LiscaInspire

© 2023 Lisca d.o.o. Vse pravice pridržane.