Skrivnosti modnih oblikovalcev by Suzana Gorišek

Fotografija - Skrivnosti modnih oblikovalcev by Suzana Gorišek
13. september 2019
Vas zanima, kako nastanejo modne kolekcije perila? Kdo so ljudje, ki ustvarjajo naša najbolj intimna oblačila? Nekaj skrivnosti modnih oblikovalcev nam je zaupala kreatorka Suzana Gorišek, ki oblikuje kolekcijo Lisca Selection. Z njo smo se pogovarjali o navdihih, dizajnu, trendih in izbiri perila.



1. Kako ste postali modna oblikovalka perila?

V bistvu je bilo to, da sem pristala ravno v podjetju, ki izdeluje spodnje perilo, naključje. Ravno v času, ko sem začela iskati službo, sem izvedela, da tudi v Lisci iščejo kreatorja. Prijavila sem se, šla na razgovor in dobila službo. Z veseljem jo opravljam še danes in vedno znova je izziv.



2. Kaj vas navdihuje pri oblikovanju kolekcije?

Prve, pomembne inspiracije so seveda sejmi, ki jih obiskujemo, kjer se seznanimo s trendi za materiale, barve, kroje. Prav tako je pomembna strokovna literatura – t. i. trend booki in specializirane spletne strani, ki napoveduje glavne modne smernice prihajajočih sezon. Na podlagi teh skušam najti materiale, ki so cenovno in vizualno primerni za linijo Selection. Nato je v bistvu navdih sam material, ki ga lahko izbereš, ki ga imaš pred sabo… Od njega je pravzaprav odvisno, kakšno kreacijo ti dovoli. Sledijo drobni dodatki, ki jih imam na voljo (okrasne elastike, trakovi, okraski, kristali…). Kroj in drobni detajli so tisti, ki ustvarijo model, ki mora imeti odlično prileganje, lep vizualni izgled in na koncu primerno ceno. Sicer pa se včasih zanimive ideje porodijo že ob pogledu na različne stvari, ki nas obkrožajo.



3. Kakšni ženski je namenjena linija Selection?

Linija Selection je namenjena ženskam, ki hočejo od perila nekaj več oziroma največ. Želijo uživati v nošenju perila, se počutiti drzno, zapeljivo in samozavestno, ter ugajati sebi in drugim.



4. Kateri model letošnje kolekcije vam je najljubši in zakaj?

Meni najljubša serija iz letošnje kolekcije je Luxury dream. Težko bi se odločila za en model. A mislim, da je dekorativna ozka vezenina v kombinaciji s prijetno mikro pletenino in prefinjenim kožnim tilom, ki na koži optično izgine in ustvari učinek tatooja, prav tisto, kar želi ženska, ki nosi Selection.


Kreatorka Suzana Gorišek


5. In kaj je vaša najljubša barva perila? Kakšno perilo imate sami najraje?


Vedno mi je všeč črno perilo, naj bo to gladko, enostavno ali pa čipkasto oziroma vezeno. Črno perilo je večno lepo in zapeljivo. Tudi sama ga rada nosim. Četudi ni vidno, je to samo zame in v njem se dobro počutim. Poleti pod svetlimi, prosojnimi oblačili pa se odločim za nevtralne tone, pogosto čiste, enostavne linije, včasih pa tudi bolj dekorativne – povsem odvisno od priložnosti in vrhnjih oblačil, ki jih nosim.



6. Menite, da model, barva, material perila govorijo o karakterju ženske, ki ga nosi?

Absolutno mislim, da to drži. Verjetno se razlikuje perilo v garderobi na primer športnega tipa žensk, ki imajo rade predvsem udobno, enostavno krojeno perilo nevtralnih ali pa tudi živahnih barv in naravnih materialov od romantične, nežne ženske, ki so ji ljubše nežnejše barve in tiski, lahkotne čipke in vezenine, ali pa od drzne, samozavestne dame, ki želi vzbuditi pozornost z atraktivnimi modeli, barvami in temu primernimi materiali.



7. Kaj so glavni trende letošnje sezone? Imate občutek, da ženske sledijo trendom – ali raje izbirajo perilo, ki jim pristaja?

Moda in trendi se neprestano spreminjajo, po določenem času tudi vračajo. Seveda modne barve, kroji in vzorci pritegnejo in veliko jih želi imeti v omari tudi kakšen moden kos, vendar pa je perilo tisti del garderobe, kjer je zelo pomembno, kako se prilega telesu. In kar je modno, ni nujno, da se popolnoma prilega vsaki postavi. Tudi vsaka barva perila se ne poda vsakemu tonu kože. Na primer vse bolj so med drugim trenutno modni lahkotni nedrčki brez opor, vračajo se tudi hlačke z visokim nožnim izrezom, kar verjetno ne ustreza vsem. Zato menim, da vsako žensko sicer pritegnejo trendovski kosi, ampak si glede na svojo postavo nato izbere ustrezen model v seriji, ki ji najbolj ustreza. Zato je pomembno tudi za nas, da so serije sestavljene tako, da se tudi v kakšni zalo modni seriji »najdejo« potrošnice z različnimi željami in potrebami.




8. Že razmišljate o prihodnjih kolekcijah? Kako bodo izgledale?

Čeprav se še ukvarjamo z detajli tekoče kolekcije, sem hkrati vedno zaposlena z mislimi in iskanjem novih idej za naprej. Kadarkoli se porodi kakšna ideja, detajl, si to shranim, narišem. Seveda pa je na koncu veliko odvisno od tega, kakšne materiale in dodatke bomo našli in imeli na voljo za naslednjo kolekcijo. Vsekakor pa mora stil linije Lisca Selection ostati prepoznaven.





© 2023 Lisca d.o.o. Vse pravice pridržane.